Kalender är en metod för att systematisera tiden. Den bestämmer och definierar sådant som år, månad, dygn, timmar och så vidare. Storheterna är styrda av astronomiska händelser så som till exempel jordens och månens kretslopp. Den definierar också veckan som till skillnad från de andra storheterna inte är astronomisk. Kalendrar kan man dela in i tre grupper:
- Månkalender som styrs av månen
- Solkalender som styrs av solen
- Lunisolkalender som styrs av både solen och månen
Den vanligaste typen är lunisolkalendern. Eftersom en månad har ungefär 29 dagar så får man ett glapp på elva dagar mellan tolv astronomiska månader och ett år. Det kompenserar man genom till exempel skottdagar.
Historiens äldsta kalender
Den äldsta kalendern man känner till är den babyloniska. Den är samtida med kilskriften som är det äldsta skriftspråket. Förmodligen så har man haft kalendrar före den babyloniska men de är inte dokumenterade på samma sätt. Behovet av att orientera sig i tid har alltid varit viktigt för skörd och andra livsviktiga sysslor. Viktiga händelser i kalendern är hur månen och solen rör sig på himlen. Utifrån det skapar man sin kalender.
Solkalendern
Solkalendern är som man kan förstå en kalender som utgår från hur jorden kretsar runt solen. Ett varv är ett år och det går inte att runda på något sätt. Månens varv runt jorden kallas för månad och är 29 dygn. Ett år motsvarar alltså inte tolv månader utan man får kompensera på olika sätt med hjälp av skottdagar och annat. Babylonierna hade en skottmånad som inföll vart nittonde år till exempel.
Kalendrar som bygger på månen
En månkalender bygger på månens kretsande kring jorden. Månkalendern har många fel och brister men den har några fördelar i alla fall. Den är till exempel att lätt att förstå eftersom vem som helst kan titta på månen och förstå ungefär var i tiden man befinner sig. För de som försörjer sig som fiskare och jägare och de som jagar sjöfågel är månen viktig eftersom den styr över tidvattnet. Men i övrigt finns det egentligen ingen vettig anledning att ha en månkalender.
Olika typer av kalendrar genom tiderna
Kalendrar har funnits sedan flera tusen år tillbaka i de flesta civilisationer. Ofta är de kopplade till religion på olika sätt. Till exempel så har veckodagarna och många månader i dagens kalender fått namn efter romerska gudar. Några kända kalendrar är:
- Babyloniska
- Julianska
- Gregorianska
Källor
Kalender. Nationalencyklopedin
Walther Sallaberger. Der kultische kalender den Ur – III Zeit
Bildkälla. Wikimedia commons.
Frågor och svar om kalender
Det är ett sätt att systematisera tiden kan man säga. Den sammanställer definitionerna på år, månad och dag och så vidare.
Man kan säga att almanackan fyller kalendern med innehåll och mening. Till exempel helgdagar, namnsdagar och så vidare.