Babyloniska kalendern är den äldsta kalendern vi känner till. Den är samtida med kilskriften vilket förmodligen är anledningen till att vi inte känner till tidigare kalendrar. Det finns helt enkelt inget dokumenterat.
Babylonska kalendern som lunisolkalender
Babylonerna gjorde observationer av himlakroppar och kunde utifrån det systematisera tiden. Till skillnad från andra äldre kalendrar som den judiska, kinesiska och muslimska är den en lunisolkalender. Den styrs alltså både av månen och solen. Eftersom en astronomisk månad är ungefär 29,5 dygn går det inte att dela in året i ett jämnt antal månader utan man måste kompensera med en extra månad var nittonde år för att den skulle följa året.
Månaderna i den babyloniska kalendern
I Mesopotamien där Babylon låg delade man in solåret in i två perioder nämligen sommar och vinter. Under sommaren inträffade bland annat kornskörden i slutet av maj eller i början av juni. Vintern motsvarade höst och vinter. Kulturer som låg längre norrut som den assysriska delade upp året i tre eller fyra årstider. De babyloniska månaderna började i mitten på dagens månader och de var:
- Nisanu, mars april
- Ayaru, april maj
- Simanu, maj juni
- Du’uzu, juni juli
- Abu, juli augusti
- Ululu, augusti september
- Tashritu, september oktober
- Arakhsamna, oktober november
- Kislimu, november december
- Tebetu, december januari
- Shabatu, januari februari
- Adaru, februari mars
- Makarusa, extra månad
Det babyloniska året inleds alltså i månadsskiftet mars – april då sommaren började. Varje månad hade dessutom sin egen gud.
Att fira och dyrka enligt den babylonska kalendern
Varje månad ska man fira och dyrka olika gudar, viktiga personer och andra händelser som till exempel skörd. Vad man skulle fira bestäms av saker som till exempel månens faser. När månen var i uppåtgående och så att säga blev större är sådant som tillväxt och sådd föremål för firande. När månen var i nedan dyrkade man de mörkare makterna. Annat som man högtidlighåller i den babyloniska kalendern är gamla kungars födelsedagar, odlingscykler och historiska händelser som till exempel byggande av tempel och annat.
Källor:
The Babylonian ritual calendar. Angelfire.
Kalender – forntida och religiösa kalendersystem. Delphipages.
Bildkälla. Wikimedia commons.
Frågor och svar om den babylonska kalendern
Det är den äldsta kända kalendern. Inte helt oväntat skapades den i Babylon ungefär år 3000 f. kr.
Det är en så kallad lunisolkalender. Med det menas att den styrs av både månen och solen.